Nederland heeft een goed werkend pensioensysteem, waarom verandert dat?
Er is de afgelopen jaren veel veranderd in onze samenleving. Mensen wisselen vaker van baan, stoppen een tijd met werken of starten een eigen bedrijf. Daarbij wordt de bevolking steeds ouder. De regels die we nu hebben, sluiten niet meer goed aan bij deze tijd. Ook is het voor veel werknemers onduidelijk hoeveel hun bijdrage is aan hun pensioen en hoeveel pensioen er wordt opgebouwd. Daarom heeft het kabinet destijds samen met werknemers- en werkgeversorganisaties een Pensioenakkoord gesloten met nieuwe afspraken over pensioenen en AOW.
Wat blijft hetzelfde in het nieuwe pensioen?
Het uitgangspunt in het nieuwe pensioen blijft dat het pensioen gezamenlijk wordt belegd en dat risico’s met elkaar gedeeld worden. Werkgevers en werknemers leggen premie in, pensioenuitvoerders beleggen dat geld en keren de pensioenuitkeringen uit.
De werknemer bouwt zo aan een aanvullend inkomen bovenop de AOW, het pensioen van de overheid. Deelnemers krijgen pensioen zo lang ze leven.
Wat verandert er?
In het nieuwe pensioen krijgt iedereen een eigen pensioenpot. Nu ontvangen deelnemers pensioen uit een gezamenlijke pensioenpot.
Nadat de bestaande pensioenen zijn overgezet naar het nieuwe systeem, gaat de pensioenpremie van zowel de werknemer als de werkgever rechtstreeks in de pensioenpot van een deelnemer. Per individu worden vervolgens beleggingsrendementen toegevoegd. Bij een slecht beleggingsjaar gaat het eraf en in een goed jaar komt het erbij. Naarmate de pensioenleeftijd dichterbij komt, wordt er voorzichtiger belegd. Het pensioenfonds hoeft minder reserves aan te houden, waardoor in economisch goede tijden pensioen door positieve beleggingsresultaten eerder omhoog kan gaan, maar in economisch mindere tijden ook omlaag.
Wanneer gaat het nieuwe pensioen in?
Uiterlijk 1 januari 2028. Sociale partners maken de keuze voor de regeling en hoe deze eruit gaat zien. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over hoeveel geld werkgevers en werknemers gezamenlijk gaan inleggen. De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang.
Aanvulling: de Wet toekomst pensioen is al op 1 juli 2023 ingegaan.
Blijven de huidige gepensioneerden in de oude pensioenregeling?
Alle deelnemers gaan over naar de nieuwe pensioenregeling dus ook gepensioneerden.
Als iedereen een eigen pensioenpot krijgt hoe zit dat dan met de huidige solidariteit, o.a. door gezamenlijk te beleggen en risico’s te delen?
Ook in het nieuwe pensioen wordt het pensioengeld gezamenlijk belegd en delen we samen risico’s. Iedere werknemer krijgt in het nieuwe pensioen een eigen pensioenpot, in plaats van pensioen uit een gezamenlijke pot. Daarin is te zien hoeveel pensioen er is opgebouwd en wat er iedere maand aan pensioenpremie wordt ingelegd door werkgever en werknemer en wat het beleggingsrendement is geweest.
Meer informatie?
Check de site over pensioenduidelijkheid. Deze website is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.